1. Zadaj odejmowanie w postaci dodawania:
a) 12 - 7
b) -4 - 8
c) -5 - (-9)
d) 23 - (-32)
e) (-12) - 8
f) (-24) - (-16)

2. Zapisz bez nawiasów następujące wyrażenia:
a) -(-9)
b) -(+8)
c) -(-(4))
d) - (0,4)
e) -(+(-3))
f) -(-(-(-4)))

O co w tym chodzi?!

3. Oblicz:
a) 7 + (-9)
b) (-4) - (-4)
c) -4 +(-3)
d) (-12) + (-18)
e) -(-7) - (-7)
f) 3 - 24
g) -8-(-(2))
h) 15 + (-27)
i) -9 + (-42)



1

Odpowiedzi

2010-01-10T09:34:53+01:00
A) 12 - 7 = 12 + (-7) = 5
b) -4 - 8 = -4 + (-8) = -12
c) -5 - (-9) = -5 + 9 = 4
d) 23 - (-32) = 23 + 32 = 55
e) (-12) - 8 = -12 + (-8) = -20
f) (-24) - (-16) = (-24) + 16 = -8

2. Zapisz bez nawiasów następujące wyrażenia:
a) -(-9) = 9
b) -(+8) = -8
c) -(-(4)) = 4
d) - (0,4) = -0,4
e) -(+(-3)) = 3
f) -(-(-(-4))) = 4

Chodziło tu o uproszczenie zapisu.

3. Oblicz:
a) 7 + (-9) = 7 - 9 = -2
b) (-4) - (-4) = -4 + 4 = 0
c) -4 +(-3) = -4 - 3 = -7
d) (-12) + (-18) = -12 - 18 = -30
e) -(-7) - (-7) = 7 + 7 = 14
f) 3 - 24 = -21
g) -8-(-(2)) = -8 + 2 = -6
h) 15 + (-27) = 15 - 27 = -12
i) -9 + (-42) = -9 - 42 = -51

8 5 8