Odpowiedzi

2010-01-10T10:00:15+01:00
A)
6^+x^=10^
36+x^=100
x^=64
x= pierw z 64
x=8 wysokość
b)
x^+3^=6^
x^+9=36
x^=27
x=pierw z 27
2 2 2
2010-01-10T10:03:31+01:00
A) h² = 10² - 6²
h² = 100 - 36
h = √64
h = 8

b) h = ½ a√3
h = 5 √3
2 4 2
2010-01-10T10:06:15+01:00
A) 10^2 - 6^2 = x^2
100 - 36 = x^2
x^2 = 64
x = 8
Wysokość wynosi 8 cm.
b) obliczamy ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym ( będzie szybciej )
h = (a√3) : 2
gdzie a - długość boku trójkąta
podstawiając - h = (10√3) : 2 = 5√3 cm
1 5 1