Odpowiedzi

  • KMO
  • Początkujący
2010-01-10T11:40:13+01:00
Bardzo proste

Takie mamy dane:

a1=x-2
a2=3
a3=x+6

Teraz troszkę teorii na temat ciągu arytmetycznego:
an=a1+(n-1)r
stąd dowiadujemy się że:
a3=a2+r więc x+6=3+r
a2=a1+r więc 3=x-2+r wyznaczmy teraz r:
5=x+r -> r=5-x
podstawmy do pierwszego równania:
x+6=3+5-x -> 2x+6=8 -> 2x=2 -> x=1

Teraz można jeszcze sprawdzić czy te wyrazy utworzą ciąg arytmetyczny:
a1=x-2=1-2=-1
a2=3
a3=x+6=1+6=7

Jest to ciąg arytmetyczny, jego różnica wynosi 4

Pozdrawiam ;)