Zad 1 .
a) 5(a+2)(b-1)-(5b+2)(a-1)
b)(y+3)kwadrat-2(y-1)kwadrat+(y+pierwiastek3)(y-pierwiastek3)
Zad 2. oblicz dla x=0.2 i y=5
(x+2)(x-y)-x(x+2)
Zad 3. usuń niewymiernosc z mianownika
a) 2*pierwiastek3
kreska ułamkowa
pierwiastek3+2
b)5+pierwiastek7
kreska ułamkowa
3-pierwiastek7
Zad 4.
a) (x+4)kwadrat=(x+2)(x-2)+12
b) 25xkwadrat+10x+1=20x
c) 8ykwadrat+16y=0
d) (3x-5)kwadrat > 3xkwadrat+5
kreska ułamkowa
3

Z GÓRY DZIĘKI !

1

Odpowiedzi

2010-01-10T12:55:54+01:00
Zad1
a)5(a+2)(b-1)-(5b+2)(a-1)=5(ab+2b-a-2)-(5ab-5b+2a-2)= 5ab+10b-5b-10-5ab+5b-2a+4=15b-7a-6
b)(y+3)²-2(y-1)²+(y-√3)(y+√3)=y²+9+6y-2(y²-1+2y)+(y²+√3)=y²+9+6y-2y²+1-4y+y²+3=-2y²+2y+13
zad2
(0,2+2)(0,2-5)-0,2(0,2+2)=2,2*4,8-0,2*2,2=10,56-0,44=10,12
zad3
a)2√3kreska ulamkowa √3+2*√3-2 kreska ulamkowa √3-2=2√3*√3-2 kreska uloamkowa 3+4= 6-4√3 kreska ulamkowa 12
b)5√7 kreka ulamkowa 3√7*3√7 kreska ulamkowa3√7=5√7*3√7 kreska ulamkowa 9*7=15*7 kreska ulamkowa 63=105 kreska ulamkowa 63 (tylko nie wiem czy dobrze)
zad 4
nie umiem bo nie wiem o co chodzi