Odpowiedzi

2010-01-10T16:33:45+01:00
A) czas uniwersalny - długość geograficzna 0 stopni
3h = 3 * 60 min = 180 min
180min + 12 min = 192 min
1 stopień = 4 min
192 min : 4 min = 48 stopni

mniejszy, czyli na zachód od czasu uniwersalnego
odp. 48 stopni W

b) 2 h = 120 min
120 min + 20 = 140 min
1 stopień = 4 min
140 min : 4 min = 35 stopni

większy, czyli na wschód od czasu uniwersalnego
odp. 35 stopni E