A)Album kosztował 38 zł i podrożał o (jedną dziesiątą) ceny.Ile kosztował album po podwyżce?
b)Kurtka kosztowała 230 zł.Cenę obniżono o (cztery dwudzieste piąte) jej wartości.Jaka jest cena kurtki po obniżce?
Z góry dzięki ;-)

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-10T16:55:07+01:00
A)
Podwyżka = (1/10)*38 = 0,1 * 38 = 3,8 zł
Zatem teraz kosztuje 38 zł + 3,80 zł = 41,80 zł

b)
Obniżka = (4/25) * 230 = (16/100) * 230 = 0,16 * 230 = 36,8 zł
Zatem teraz kosztuje 230 zł - 36,80 zł = 193,20 zł
2010-01-10T16:55:16+01:00
A) cena albumu po podwyżce wynosi:
38zł+(1/10)*38zł=38zł+3,8zł=41,8zł

b) cena kurtki po obniżce wynosi:
230zł-(4/25)*230zł=230zł-(230*4)/25zł=230zł-920/25zł=230zł-36,8zł=193,2zł
2010-01-10T17:00:26+01:00
a)
Dane:
cena albumu- 38zł
38*0,1=3,8
38+3,8= 41,8
odp. album po obniżce kosztował 41,8zł



b)
Dane:
cena kurtki- 230zł
4/25=0,16
230*0,16=36,8
230-36,8=193,2
odp. kurtka po obniżce kosztowała 193,2zł