Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-10T17:35:08+01:00
pierwsza liczba x
druga liczba x+1
trzecia liczba x+2

xkwadrat + (x+1) do kwadratu +(x+2) do kwadratu -11 = 3 * [ x *( x+1)]
xkwadrat + xkwadrat +2x +1 +xkwadrat+4x+4 -11 =3xkwadrat + 3x
3xkwadrat + 6x -6 =3xkwadrat +3x
3xkwadrat - 3xkwadrat +6x -3x = 6
3x = 6
x= 6: 3 = 2 tyle wynosi pierwsza liczba
2+1= 3 tyle wynosi druga liczba
2+2 = 4 tyle wynosi trzecia liczba
1 5 1
2010-01-10T17:37:23+01:00
(n) - 1. liczba
(n+1) - 2. liczba
(n+2) - 3. liczba

n^2 + (n+1)^2 + (n+2)^2 = 3(n * (n+1))

A dalej to juz chyba prosto. :)
2010-01-10T17:40:17+01:00
N - 1 - pierwsza liczba
n - druga liczba
n + 1 - trzecia liczba

(n - 1)² + n² + (n + 1)² = 11 + 3(n - 1)n
n² - 2n + 1 + n² + n² + 2n + 1 = 11 + 3n² - 3n
3n² + 2 = 11 + 3n² - 3n
3n = 11 - 2
3n = 9
n = 3

n - 1 = 2
n = 3
n + 1 = 4

w razie kłopotów z tym zadaniem pisz na pw

1 5 1