3 zad
basia spieszy sie na pociag.wybiega z domu o godz 14.15 i cala droge na dworzec biegnie z predkoscia 6km/h.na dworzec wdada o 14.35. niestety pociag odjechal minute temu
jak daleko basia mieszka od dworca? czy zdazyjaby na pociag biegnac 2 razy szybciej?
z jaka predkoscia musialaby biec aby miec jeszcze 3 minuty w zapasie?
4 zad
chce narysowac plan swojeg pokoju ktory ma wymiary 4mx 4,5 m. mam kwadratowa kartke o boku 15 cm, w jakiej skali moge narysowac plan pokoju,chcac otrzymac mozliwe najwiekszy rysunek.linie musza byc odlegle od brzegu kartki o 1 cm.
5 zad
przy zakupie 20 kg kapusty w cenie 1 ,4zl/kg
klient otrzymyje w promocji glowke kapusty wazaca 1,5kg gratis.kamila kupuje 60 kg kapusty
ile faktycznie kosztyje ja 1 kg kapusty?
zad6 architekt rysuje plan domu w skali 1:20 ,a potem narysowany plan przerysowywuje w skali 1:5
ile razy wymiary domu na ostatecznej wersi planu sa mniejsze od wymiarow rzeczywistych?

Błagam was pomóżcie bo mam to na jutro rozwiazcie wszystkie zadania jak umiecie albo zastanowcie sie intensywnie
Z góry dziękuję

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-10T18:57:51+01:00
Zad. 3:
a) jak daleko basia mieszka od dworca?
14:35 - 14:15 = 20 min
20 min = 1/3 h

Musimy obliczyć drogę:
Trzeba przekształcić wzór na prędkość:
V= s ÷ t /x t
I wychodzi nam:
S = V x t
S = 6 km/h x 1/3 h (godziny się skrócą)
S= 2 km

a) odpowiedź: Basia mieszka 2 km od przystanku.


b) czy zdążyłaby na pociąg biegnąc 2 razy szybciej?
czyli jej prędkość wynosiła by 12km/h, bo 6 km/h x 2 = 12 km/h

czyli oznacza to że tę samą trasę pokonała by w 10 min. ponieważ biegnąc 2 razy szybciej jej czas dobiegnięcia zmienia się o połowę. czyli z 20 min zrobi se 10 min.
20 min ÷ 2 = 10 min
I zostało by jej jeszcze 9 min do pociągu.

b) odpowiedź: tak, zdążyłaby. Zostało by jej jeszcze 9 min do pociągu.

c) z jaka prędkością musiałaby biec aby mieć jeszcze 3 minuty w zapasie?

V= 2km ÷ 16/60 h
16/60 h - ponieważ w 19min musiała by dostac sie na dworzec by zdazyc. a by miec 3 min w zapasie to trzeba od 19min- 3min = 16min
V = 2km x 60/16 h
V = 7,5 km/h

c) odpowiedź: musiałaby biec z prędkością 7,5 km/h.


Zad. 5.
20 kg x 1,4 zł/kg = 28 zł

60kg x 1,4 zł/kg = 84 zł
faktycznie kupiła : 60 kg + (3 x 1,5 kg) = 64,5 kg
84zł ÷ 64,5kg = w przybliżeniu 1,30 zł/kg

Odp.: Faktycznie za 1kg zapłaciła 1,30 zł/kg

Zadania z pola to nie dla mnie.. mimo wszystko mam nadzieję że pomogłam,
Pozdrawiam:)