1.Na planie w Skali 1:20000 droga z parku do lasu ma długość 6 cm . Jaką długość będzie miała ta droga w skali 1:30000?
2.Zaokrąglij liczbę jedną siódmą do cześć tysięcznych.
3.Do szkoły kupiono 32 stoły i 64 krzesła, STOŁY KOSZTOWAŁY 1088 A KRZESŁA 1728.która CENA JEST WYŻSZA I O ILE
4.ZAOKRĄGLIJ LICZBĘ JEDNĄ SZÓSTĄ I JEDNĄ TRZECIĄ DO CZEŚĆ SETNYCH I OBLICZ ICH RÓŻNICE .

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-10T19:13:37+01:00
Zad. 1
Najlepiej rozwiązać to zadanie przez proporcje:

1:20000 - 6 cm
1:30000 - X cm

układamy równanie- czyli na krzyż:
1/20000 * X cm = 1/30000 * 6cm
czyli :
X = (6 * 1/30000) / 1/20000
X = 12/3 cm
X = 4 cm

Odp: Na mapie o skali 1:30000 droga będzie miała długość 4 cm.

Zad. 2

1/7 = 0,14285714
zaokrąglając do części tysięcznych to:
1/7 = 0,143

Zad. 3
32 stoły - kosztowały 1088 zł, czyli 1 stół kosztuje:
1088zł ÷ 32 = 34zł/stół

64 krzesła - kosztowały 1728 zł, czyli 1 krzesło kosztuje:
1728 zł ÷ 64 = 27 zł

Droższa jest cena za jeden stół.

O ile jest droższa cena:
34 zł - 27 zł = 7 zł

Odp. Droższa jest cena za jeden stół o 7 zł od ceny za jedno krzesło.

Zad. 4

1/6 = 0,166666.....
zaokrąglając: 1/6 = 0,16
1/3 = 0,133333.....
zaokrąglając: 1/3 = 0,13

0,16 - 0,13 = 0,03

Odp. Różnica wynosi 0,03

Mam nadzieje ze pomogłam,
Pozdrawiam :)