Odpowiedzi

2009-09-24T11:31:54+02:00
Najpierw do końca podam to co będzie w liczniku. Zatem:

2 do potęgi 13/6 razy pierwiastek 3-go stopnia a pod nim 2do potęgi 2 razy 2 do potęgi 1/2teraz za pierwiastkiem minus 16 do potęgi 9/4 razy 4 do potęgi -3/2 =2 do potęgi 13/6 razy pierwiastek 3-go stopnia a pod nim 2do potęgi 2 i 1/2 teraz za pierwiastkiem minus (2 do potęgi 4)do potęgi 9/4 razy (2 do potęgi 2)do potęgi -7/2=2 do potęgi 13/6 razy (2 do potęgi 5/2)do potęgi 1/3 odjąć 2do potęgi 9 razy 2 do potęgi -7= 2 do potęgi 13/6 razy 2 do potęgi 5/6 odjąć 2do potęgi 2= 2 do potęgi 18/6 odjąć 2do potęgi 2= 2do potęgi 3 odjąc 2 do 2=8-4=4

Teraz kolejno mianownik:
6/9 dodać (4/3)do potęgi 2 podzielić na 24/99 = 6/9 dodać 16/9 razy 99/24 skracamy dwa ostatnie ułamki i mamy= 6/9 + 22/3= 6/9 +66/9 = 72/9= 8

Zatem na końcu otrzymujemy w liczniku 4 a w mianowniku 8 co daje nam końcowy wynik 1/2