Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-10T19:54:54+01:00
Weźmy równanie 0,6x-0,2y=0,8. Mnożymy obustronnie przez 5 i dostajemy:
5*(0,6x-0,2y)=5*0,8 czyli
3x-y=4 lub 3x-y-4=0
Czyli pierwsze równanie jest równoważne drugiemu, zatem muszą opisywać "takie same" proste, a zatem pokrywające się.

1 5 1
2010-01-10T19:59:31+01:00
Najpierw doprowadzamy do najprostszej postaci

3x-y-4=0
-y=-3x+4|*(-1)
y=3x-4

Pierwsza wygląda jak wyżej

A teraz druga funkcja prostej:
0,6x-0,2y=0,8
-0,2y=-0,6x+0,8|*(-10) ,żeby y był dodatni i był całą liczbą
2y=6x-8|:2 ,żeby pozostał pojedynczy y
y=3x-4

Widzisz.. obie proste mają takie samo równanie, czyli pokrywają się
4 4 4