Odpowiedzi

2009-09-23T22:26:00+02:00
-2×(-0,5)²+(-2)
_________________=
-0,1×[-1,3+6×(-0,2)]

0,5 + (-2)
_________________ =
-0,1 * [-1,3 + (-1,2)

-1,5
______________ =
-0,1 * (-2,5)

-1,5 : 0,25 = - 6
2009-09-23T22:28:50+02:00
-2×(-0,5)²+(-2)= -2,5 <--- 1 część obliczenia

-0,1×[-1,3+6×(-0,2)]= 0,25 <--- 2 część obliczenia

-2,5:0,25=-10

Odp. Wynik to liczba -10 :)
(Mam nadzieję że pomogłam)
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-23T22:47:37+02:00
-2×(-0,5)²+(-2)/-0,1×[-1,3+6×(-0,2)] = -0,5-2/-0,1×[-1,3+(-1,2)] =
-2,5/-0,1×(-2,5)* = 1/-0,1 = 1×(-¹⁰/₁) = -10

* w obliczeniach gdzie umieściłem gwiazdkę skracają się 2 ułamki -2,5 dlatego lepiej liczyć w całości niż osobno licznik i mianownik.