Odpowiedzi

2010-01-10T22:57:32+01:00
(3a-4b)³=27a^3 - 36a^2b + 36ab^2 - 64b^2

Nie da się tego bardziej rozpisać... tutaj masz link do wzorów skróconego mnożenia wystarczy popodstawiać
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wzory_skr%C3%B3conego_mno%C5%BCenia
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-10T23:08:11+01:00
(3a-4b)³

(a-b)³=a³-3a²b+3ab²-b³ - to jest wzór
i teraz podkładamy
za a=3a
za b=4b

(3a-4b)³=(3a)³-[3(3a)²×4b]+[3×3a(4b)²]-(4b)³=
=27a³-(3×9a²×4b)+(3×3a×16b²)-64b³=
=27a³-108a²b+144ab²-64b³
2010-01-10T23:08:13+01:00
(3a-4b)³=
rozpisując :

(3a - 4b)*(3a -4b)*(3a - 4b) =
(9a^2 - 12ab - 12ab + 16b^2)*(3a - 4b) =
(9a^2 - 24ab +16b^2)*(3a - 4b) =
27a³ - 36ba^2 - 72ba^2 + 96ab^2 + 48ab^2 - 64b³ =
27a³ - 108ba^2 + 144ab^2 - 64b³

stąd wzor, że:

(a-b)³ = a³ - ba^2 + ab^2 - b³

a^2 oznacza a do kwadratu