Wypisz 15 pytan o Wojciechu Korfantym (z odpowiedziami!). Prosze nie podawac banalnych pytan typu : "w ktorym roku sie urodzil" "jak mial na imie" "czy mial rodzienstwo". Maja byc na poziomie jakiegos konkursu i nie powtarzac pytan! Potrzebne na jutro, PILNE! Z gory DZIEKUJE.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-11T09:03:44+01:00
Odpowiedzi zamieściłam na samym dole :) czekam na naj :P

1. Gdzie mieszkał Korfanty podczas I wojny światowej :
a) w Berlinie
b) w Paryżu
c) w Polsce

2. 25 października 1918 roku Wojciech zażądał :
a) przyłączenia do państwa polskiego wszystkich ziem polskich zabranych po zaborze austriackim
b) przyłączenia do państwa polskiego wszystkich ziem polskich zabranych po zaborze rosyjskim
c) przyłączenia do państwa polskiego wszystkich ziem polskich zabranych po zaborze pruskim

3. Której części Polski, w styczniu 1920 roku Korfanty został mianowany przez rząd polski komisarzem plebiscytowym :
a) Mazur
b) Górnego Śląska
c) Dolnego Śląska

4. W jaki sposób Korfanty rozpowszechniał propagandę:
a) pisał książki
b) rozwieszał wiele plakatów
c) w gazetach

5. Którego powstania śląskiego Korfanty był dyktatorem:
a) I
b) II
c) III

6. W 1924 roku Wojciech Korfanty został wydawcą dziennika:
a) Rzeczpospolita
b) Polonia
c) Obie powyższe odpowiedzi są poprawne

7. Próby Korfantego w sprawie doprowadzenia do zjednoczenia opozycyjnych sił politycznych, by obalić reżim Piłsudskiego :
a) powiodły się
b) nie było żadnych prób
c) nie powiodły się

8. W którym roku został aresztowany po raz pierwszy :
a) w 1930
b) w 1928
c) w 1927

9. Gdzie w 1935 Wojciech był na emigracji:
a) w Berlinie
b) w CZechosłowacji
c) w Austro-Węgrach

10. W którym roku zmarł :
a) w 1939
b) w 1940
c) w 1946

11. Ile czasu upłynęło od śmierci Wojciecha dotąd, gdy Górny Śląsk znowu należał do Niemiec:
a) 2 dni
b) dwa tygodnie
c) 2 lata

12. Gdzie odbył się pogrzeb Korfantego :
a) w Poznaniu
b) w Warszawie
c) w Katowicach

odpowiedzi:
1.a , 2.c , 3. b , 4.c , 5.c , 6. c , 7. c , 8. a , 9. b ,10. a , 11. b, 12. c