Zad.1 Wykres funkcji y=7-4x przecina oś rzędnych w punkcie P, a oś odciętych w punkcie S. Podaj wspolrzedne punktow P i S.
zad.2 oblicz: -3-(+9) = ?
zad.3 Samochod jechal przez 1h 30 min z predkoscia 90 km/h a przez nastepne 45 min z predkoscia 60 km/h. W tym czasie przebyl cala zaplanowana trasę. Z jaka srednia predkoscia przejechal cala trase? W jakim czasie przejechalby te trase gdyby zwiekszyl srednia predkosc o 12,5% ?

2

Odpowiedzi

2010-01-11T13:06:11+01:00
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-11T13:24:45+01:00
1)Punkt na osi rzędnych ma x=0,zaś y= f(0)=7-4*0 =7
P = (0;7)
Punkt na osi odciętych ma x będące miejscem zerowym funkcji.
7 - 4x = 0
4x=7
x=7/4
S = (7/4 ; 0)
2) -3-9 = -12
3)Obliczam drogę samochodu z wzoru S = V * t
Pierwsza część z prędkością 90 km/h
90*1,5 = 135 km
Druga część z prędkością 60 km/h
45/60 * 60 = 45 km
Cała droga=135+45=180 km
Cały czas jazdy=1,5 + 45/60 =1,5 + 0,75 = 2,25 h
V = S/t = 180/2,25 = 80 km/h -------średnia prędkość.
Prędkość zwiększona o 12,5%,to 112,5% średniej prędkości
112,5% V = 1,125*80 =90 km/h
Czas t = S/V , S=180
t = 180/90 = 2 h
Odp.Średnia prędkość wynosi 80km/h.
Gdyby zwiększył średnią prędkość o 12,5%,to całą trasę przejechałby w czasie 2 godzin.