Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-11T13:24:47+01:00
X- ilość uzyskanych punktów z testu matem
x+25%x=1,25x=ilośc punktów z cz. humanist.

x+1,25x=63
2,25x=63
x=28

63-28=35

odp. z testu humanist. dostał 35, a z matem. 28 punktów
21 4 21
2010-01-11T13:25:39+01:00
Na próbnym egzaminie gimnazjalnym Maciek zdobył 63 punkty. Obliczył, że z testu humanistycznego otrzymiał o 25% więcej punktów niż z testu matematyczno-przyrodniczego. Ile punktów dostał maciek z każdego testu?

x - ilość pkt z testu mat-przyr
x+25%x=x+0,25x - ilość pkt z humanistycznego

x+x+0,25x=63
2,25x=63 /:2,25
x=28

Matematyczno-przyrodniczy: 28 pkt

Humanistyczny: 28+0,25*28=28+7=35 pkt

28+35=63
14 4 14