A) W ciągu godziny w myjni można umyć pięć samochodów . Ile czasu potrzeba na umycie w tej myjni 125 samochodów ?

b) Umycie samochodów kosztuje 16 zł. , z czego 13 zł pochłaniają koszty działalności myjni, a reszta- to zysk. Jaki zysk przyniesie umycie 125 samochodów ?

c) Ile samochodów należałoby umyć, aby zysk wyniósł co najmniej 2000 zł . Ile czasu zajmie umycie tylu samochodów ?


Z Góry Dziękuje ; ))
Prosze o obliczenia !

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-11T14:43:31+01:00
A) 1h - 5samochodów
?h - 125samochodów

125/5=25
Odp. Potrzeba 25 godzin.

b)zysk z pojedynczego samochodu - 16zł-3zł-3zł
zysk ze 125 samochodów - 125*3zł=375zł
Odp. Zysk wyniesie 375zł.

c) 2000zł/3zł ≈ 667

czas: 2000/5 = 400
Odp. Aby zysk wyniósł 2000zł należy umyć 667 samochodów, zajmie 400 godzin.
29 3 29
2010-01-11T14:48:34+01:00


b)

1 samochód - 3 zł zysku
125 .... -x
x=125*3=375 zł zysku

c) 2000zł - x
3 zł - 1

x= 666,(6)

Liczę na naj.
13 3 13
2010-01-11T14:58:58+01:00
A) 1godz-5 samochodów
xgodz - 125 samochodów

(1*125):5=25h

B)
16zł - 13zł = 3zł - zysk

zysk po umyciu 125 samochodów 125 * 3 = 375zł

C) 125 samochodów - 375 zł zysk
x samochodów - 2000 zł zysk

(2000*125):375=666.6

trzeba umyć ok 667 samochodów by miec 2000 zł zysku
15 4 15