Odpowiedzi

2010-01-11T15:08:28+01:00
Musisz pamiętać, że (-a)*(-b)=ab oraz (-a)*b=-ab.
Ważna jest również kolejność działań.

a)(-3)*(-4)+(-1)*(-5)*(-2)-9*(-3)=12+5*(-2)+27=39-10=29

b) 7*6*(-2)-(-3)*(-1)*(-6)+8*(-10)-20*(-7)=42*(-2)-3*(-6)-80+140=-84+18-80+140=-6
2010-01-11T15:11:20+01:00
minus i minus dają plus, minus i plus dają minus
a)
(-3)*(-4)+(-1)*(-5)*(-2)-9*(-3)
(-3)*(-4) = 12
(-1)*(-5) = 5; 5*(-2) = -10
jeżeli po znaku + jest liczba ujemna to mamy: +(-x) = -x, więc zmieniamy znak
12+5*(-2) +27 = 12-10+27 = 29

b)
7*6*(-2)-(-3)*(-1)*(-6)+8*(-10)-20*(-7)
42*(-2) = -84
(-3) * (-1) = 3; 3*(-6) = -18
jeżeli przed liczbą ujemną jest minus: - (-X) to zmieniamy znak na +
-84 - 3* (-6) - 20*(-7)
20*(-7) = -140

-84 + 18 - 80 + 140 = -6
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-11T15:15:23+01:00
A)[(-3) * (-4)] + [(-1) * (-5) * (-2)] -[ 9 * (-3)] = 12 + (-10) - (-27) = 12 - 10 + 27 = 2 + 27 = 29
najpierw mnożymy dwa pierwsze wyrazenia z nawiasów (znak udodatni bo jest parzysta liczba minusów), następnie mnożymy trzy kolejne nawiasy ( znak minus bo są trzy minusy, następnie mnożymy ostatni i zmieniamy znak na +


b) [7 * 6 * (-2)] - [(-3) * (-1) * (-6)] + [8 * (-10)] - [20 * (-7)]= - 84 - (-18) + (-80) - (-140) = - 84 + 18 - 80 + 140 = -66 + 60 = - 6
W nawiasach kwadratowych ma zaznaczone co najpierw trzeba wymnożyć, pamiętając o znaku (parzysta liczba minusów to jest plus, nieparzysta - zawsze będzie minus,