Odpowiedzi

2010-01-11T15:14:46+01:00
3 - 2√5 + 2 + 3√5 = 1 + 5√5
3 - 2√5 - 2 + 3√5 = 5 + 1√5
3 - 2√5 * 2 + 3√5 = 6 - 4√5 + 3√5 = 6 - 1√5
3 - 2√5 / 2 + 3√5 = dwie trzecie - √5 + 3√5 = dwie trzecie - 4√5



Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-11T15:21:04+01:00
X+y=3-2√5+2+3√5=5+√5

x-y=3-2√5-(2+3√5)=3-2√5-2-3√5=1-√5

xy=(3-2√5)(2+3√5)=6+9√5-4√5-30=5√5-24

x÷y=3-2√5 : 2+3√5
zapisujesz to na jednej kresce ułamkowej, 3-2√5 w liczniku, a 2+3√5 w mianowniku. Pozostaje usunąć niewymierność z mianownika, mnożysz więc razy (2-3√5 : 2-3√5), to również na jednej kresce ułamkowej (zamiast '':''), wychodzi: w liczniku 36-13√5 a pod kreska ułamkową -41. Minus wciągamy do licznika 13√5-36, a pod kreską 41
2 1 2