Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-11T18:23:36+01:00
A) AD=DE=EF=FA
TWIERDZENIE TALESA
(AF+FC)/(AD+BD)=FE/FC
KORZYSTAJĄC Z PIERWSZEGO RÓWNANIA
(AD+FC)/(AD+BD)=FC/AD MNOŻYMY PRZEZ MIANOWNIKI ( NA SKOS)
AD^2+FC*AD=AD*FC+BD*FC
AD^2=BD*FC
AD= PIERWIASTEK Z BD*FC

b) AD =a
BD=x
CF=y
mamy udowodnic ze
1/a= ( 1/(a+x))+(1/(a+y))
mnożąc na skos sprowadzamy do wspólnego mianownika
1/a=(2a+x+y)/(a+x)(a+y)
a= (a+x)(a+y)/ (2a+x+y)
mnozac i przenosząc ( nba skos)
otrzymamy
a^2=xy a^2 to a do kwadratu
mamy zatem to udowodnić.
Korzystamy z twierdzenia talesa
a/x=y/a
a^2=xy cnu.
Jeśli pomogłem proszę o wystawienie naj . Dziękuyje i życze miłego wieczoru