Zda1) różne potrącenia pensji pani Zofii są równe 0,4 pensji brutto.Jaka jest pensja netto,jeżeli pensja brutto wynosi 1590zł. proszę o obliczenia

zad2)Rano termometr wskazywał -6 sropni celsjusza, a w południe 1 stopień celsjusza.O ile wzrosła temperatura? także proszę o bliczenia

do dzisiaj napiszcie bo mam to na jutro

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-11T16:30:41+01:00
1)
kwota brutto 1590 zł ( w tym 40% ptrąceń)
kwota netto 0,6 * 1590 zł = 954 zł

2) -6,-5,-4,-3,-2,-1,0,1

1-(-6)=1+6=7
2010-01-11T16:37:47+01:00
1) dane:
1590zł- pensja brutto pani Zofii czyli 100%
0,4 * 100%=40% - potrącenia od pensji w %

0bliczam pensje netto pani Z

1590 * 40% = 636 zł -pensja brutto po potroceniach

1590-636=954 zł- pensja netto <--- to jest odp

2) dane: -6 st. -temp.rano
1 st - temp. w południe
obliczenia:
1-(-6)= 1+6=7 st.<--- ODP