Odpowiedzi

2010-01-11T16:42:15+01:00
Łoś :

700kg + 13% z 700kg= 700kg+91kg=791

lub

100%+13%=113%

113% z 700kg=791 kg

Niedżwiedż :

100%-40%=60%

60% z 700kg=420 kg
2010-01-11T16:42:30+01:00
700x1,13=791kg
łoś=791kg
1-0,4=0,6
0,6x700=420kg
niedźwiedź=420kg
ODP: Łoś waży 791 kg, a niedźwiedź 420 kg.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-11T16:53:04+01:00
Koń = 700kg
Taki koń jest średnio o 13% lżejszy od łosia:
łoś = 700kg*100% /87% = 70 000kg/87 = 804,6kg

a o 40% cięższy od niedźwiedzia brunatnego:
niedźwiedź = 700kg*100% /140% = 70 000kg/140 = 500kg

Sprawdzamy:
804,6kg -13% = 804,6kg - 0,13*804,6 = 804,6kg - 104,6 = 700kg
500kg + 40% = 500kg + 0,4*500kg = 500kg + 200kg = 700kg

Łoś waży 804,6kg, a niedźwiedź brunatny 500kg