Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-11T17:07:26+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
A)(a-2)(a-2)=a²-2a-2a+4=a²-4a+4
b)(2x-3)(2x-3)=4x²-6x-6x+9=4x²-12x+9
c)(4-2m)(4-2m)=16-8m-8m+4m²=16-16m+4m²
d)(3a-b)(3a-b)=9a²-6ab+b²
e)(ax-5a)(ax-5a)=a²x²-10a²x+25a²
f)(x²-2)(x²-2)=x(do czwartej)-4x²+4
g)(√2-5)(√2-5)=2-10√2+25
h)(2-√3)(2-√3)=4-4√3+3
i)(√32-√2)(√32-√2)=32+2=34


68 3 68
(√32-√2)(√32-√2) = (√32)^2-2*(√32)*√2+(√2)^2 = 32-2*(√32*2)+2 = 32-2*(√64)+2 = 32-16+2 = 18