ZAD1. Roztwór wodny z cukrem nazywamy syropem. Wykorzystuje się go do zalewania owoców podczas przyrządzania przetworów. Mieszając wodę z cukrem, gospodyni otrzymała 5 kg 10%(procentowego) syropu, którym zamierzała zalać gruszki. Okazało się jednak, że według przepisu syrop powinien być 20%(procentowy). Ile dkg cukru powinna dosypać gospodyni, aby uzyskać roztwór z przepisem?

ZAD2. Kondor ma masę 12 kg a koliber 3 g. Ile procent (%) masy kondora stanowi masa kolibra?

Proszę o rozwiązanie :):)
Dzięki ;);*

1

Odpowiedzi

2009-09-25T17:20:37+02:00
ZAD1. Roztwór wodny z cukrem nazywamy syropem. Wykorzystuje się go do zalewania owoców podczas przyrządzania przetworów. Mieszając wodę z cukrem, gospodyni otrzymała 5 kg 10%(procentowego) syropu, którym zamierzała zalać gruszki. Okazało się jednak, że według przepisu syrop powinien być 20%(procentowy). Ile dkg cukru powinna dosypać gospodyni, aby uzyskać roztwór z przepisem?
10%*5kg=0,1*5=0,5kg-cukier
xilośc dosypanej soli
(0,5+x)/(5+x) *100%=20%
50+100x=100+20x
80x=50
x=50/80
x=0,625kg=62,5dag

ZAD2. Kondor ma masę 12 kg a koliber 3 g. Ile procent (%) masy kondora stanowi masa kolibra?

3g/12000g *100%=300/12000%=1/40%=0,025%