Odpowiedzi

2010-01-11T17:27:42+01:00
X-pierwsza liczba
y-druga liczba
x+9=2y
x+y=12
x=12-y
12-y+9=2y
2y+y=21
3y=21/:3
y=7
x=12-7
y=7
x=5
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-11T17:32:56+01:00
Od teraz musisz brać po dwie linijki równań w taką klamrę po lewej stronie { , niestety nie ma tego w znakach matematycznych więc nie zaznaczę, taki znak "*" będzie oznaczał "razy":
x+9=2y/*(-1)
x+y=12

-x-9=-2y
x+y=12

(od teraz nie rób już klamry)
-x-9+x+y=-2y+12
-9+y=2y+12
y-2y=12+9
-y=21/*(-1)
y=-21 druga liczba

x+9=2*-21
x+9=-42
x=-42-9
x=-51