Odpowiedzi

  • Ppy
  • Rozwiązujący
2010-01-11T18:36:29+01:00
Przyczyną psucia się żywności jest pojawienie drobnoustrojów (bakterii, drożdży i pleśni)
4 5 4
2010-01-11T18:38:02+01:00
Kwaśnienie mleka,
Pleśnienie chleba,
Jełczenie masła,
Fermentacja soku,
Odbarwienie owoców,
Gnicie bananów.
7 2 7
  • Użytkownik Zadane
2010-01-11T18:43:19+01:00
W czasie niewłaściwego przechowywania występują różne przyczyny psucia się żywności. Większość produktów stanowi dobrą pożywkę dla drobnoustrojów , które w toku procesów życiowych zużywają i zmieniają składniki żywnościowe.

Powodem psucia się żywności może być takze np. działanie światła, powietrza, metali i temperatury. Na przykład tłuszcze pod wpływem światła słonecznego bardzo szybko jełczeją, susze owocowo-warzywne ulegają odbarwieniu, a witaminy, takie jak A i C, zostają zniszczone.
3 4 3