Odpowiedzi

2010-01-12T06:19:42+01:00
W takich przykładach mnoży się na krzyż
a) х/6=4/√3
x√3=24 / :√3
x = 24/√3
teraz należy usunąć niewymierność z mianownika
x=24/√3 * √3/√3 = 24√3/3 = 8√3

b) x/2=x-2/√2+1 (analogicznie do poprzedniego)
x(√2+1)=2(x-2)
x√2+x=2x-4
x√2-x=-4
wyciągam x przed nawias
x(√2-1)=-4 / :(√2-1)
x=-4/√2-1 * √2+1/√2+1 = -4(√2+1)/2-1 = -4√2-4

c) x-√2/1,5=4/√3 (również analogicznie)
√3(x-√2) = 4*1,5
x√3-√6=6
x√3 = 6+√6 / :√3
x = 6+√6/√3 *√3/√3 = 6√3 + √18/3 = 6√3 + 3√2/3 = 3(2√3+√2)/3 = 2√3+√2