1.W czasie marszu polarnicy pokonywali 4 km w ciągu godziny.Co godzinę zatrzymywali się na półgodzinny odpoczynek.Jaką odległość przebyli w ciągu czterech godzin?

2.Gospodarz miał 10 kur,które zjadały worek pszenicy w ciągu 45 dni.Pewnego dnia lis porwał 5 kur.Na ile dni wystarczy teraz worek pszenicy?


najlepiej z obliczeniami xD

3

Odpowiedzi

2009-09-24T20:25:49+02:00
1h marszu + półgodzinny odpoczynek = 1,5h - 4km
2x4km = 8km w 3h
0,5x4=2
w 4h przebędą 10km
45x2=90 - na tyle dni wystarczy worek przenicy
9 3 9
2009-09-24T20:29:55+02:00
1.12 km. Szli(4km-1h)-odpoczynek(0,5h)-szli(4km-1h)-odpoczynek(0,5h[mamy już 3h]) i zdążyli jeszcze raz pójść(4km-1h) co po zsumowaniu daje 4 godziny na 12 kilometrów.

2. 90 dni. Skoro 10 kur zjadało w 45 dni to 5 zje go dwa razy dłużej. Jest to równanie odwrotnie proporcjonalne.

Sorry, że nie mam obliczeń, ale to jest taki banał, że spokojnie można zrobić w pamięci ;)
10 3 10
2009-09-24T20:36:29+02:00
1h szli 30 minut odpczynku, 1h, 30min, 1h, 30 min,

4 godziny i co godzinę 30 minutowy postój czyli w ciągu 4 godzin 3 postoje po 30 minut czyli łącznie 1,5 h postoju
2,5* 4km = 10km przebyli

10kur-45 dni
5 kur - 2 razy więcej dni

45*2=90
równanie odwrotnie proporcjonalne jedzenia starczy na 90 dni.
6 4 6