Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-11T23:13:10+01:00
4a - 2 = b
3a + 7b = 1,5

b = 4a - 2
3a + 7(4a - 2) = 1,5

b = 4a -2
3a + 28a - 14 = 1,5

b = 4a -2
3a + 28a = 1,5 + 14

b = 4a -2
31a = 15,5 /:31

b = 4a -2
a = 0,5

b = 4*0,5 - 2
a = 0,5

b = 2 - 2
a = 0,5

b = 0
a = 0,5
1 5 1
2010-01-11T23:13:41+01:00
4a-2=b
3a+7b=1,5

b=4a-2
3a+7(4a - 2)=1,5

b=4a-2
3a+28a-14=1,5

b=4a-2
3a+28a=1,5+14

b=4a-2
31a=15,5 /:31

b = 4a -2
a= 0,5

b= 4*0,5 - 2
a=0,5

b=2-2
a=0,5

b=0
a=0,5

Mam nadzieję, że pomogłam... Barzo proszę o najjj... Z góry dziękuję... Pozdrawiam...
3 5 3
2010-01-11T23:22:51+01:00
Rozwiąż układy równań metodą podstawiania.
{ 4a-2=b
{3a+7b=1,5

b=4a-2
3a+7(4a-2)=1,5 - podstawiasz za b 4a-2 do drugiego równania

b=4a-2
3a+28a-14=1,5

b=4a-2
31a-14=1,5

b=4a-2
31a=1,5+14

b=4a-2
31a=1,5+14

b=4a-2
31a=15,5 /:31

b=4a-2
a=0,5

a=0,5
b=4*0,5-2

a=0,5
b=2-2

a=0,5
b=0
3 3 3