Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-12T14:09:03+01:00
Ssak z rodziny kolczatkowatych, zaliczanej do rzędu stekowców, zamieszkujący Australię i Nową Gwineę. Żyje samotnie na terenach leśnych i otwartych, w górach dochodzi do wysokości 2500 m n.p.m. Długość ciała do ok. 50 cm, ogona 10 cm, ciężar ciała do 6 kg. Kształtem przypomina jeża, sylwetka ociężała, krępa. Pysk wydłużony, pozbawiony zębów. Język długi, robakowaty, częściowo pokryty rogowymi kolcami służącymi do rozcierania pokarmu. Ma najniższą temperaturę ciała wśród stałocieplnych ssaków, która wynosi 22,2°C.

Pożywienie stanowią głównie owady (mrówki, termity) i ślimaki, chwytane lepkim językiem. Wierzch ciała owłosiony, pokryty kolcami. W biegu potrafi poruszać się na dwóch tylnych kończynach. Ma doskonały węch, wzrok słaby. Pływa doskonale. W razie zagrożenia zwija się w kulę, wkopuje się pionowo w ziemię, po czym wczepia się w zagłębienie mocno pazurami.

Gatunek jajorodny, samica składa 1 jajo w keratynowej osłonie, które nosi przez 7–10 dni w torbie skórnej na brzuchu. Młode pozostaje w torbie matki przez okres 6–8 tygodni, osiąga dojrzałość płciową w wieku 12 miesięcy, żyje ok. 50 lat.

nie posiada kolczatka zębów, a wydłużony w kształcie ryjka pysk zaopatrzony jest jedynie w zrogowaciałe płytki do rozcierania pokarmów. Nie jest zwierzęciem towarzyskim, żyje pojedynczo, poluje w nocy. W ciągu dnia zakopuje się w ziemi bądź ukrywa się w norach ziemnych i spróchniałych pniach drzew. Tylko w okolicach gdzie nie bywa narażona na prześladowanie wychodzi na żer również w dzień lub o zmierzchu. W zdobywaniu pokarmu pomaga jej długi język pokryty śluzem. Zwierzę rozgrzebuje pazurami upatrzone mrowisko, czy kopiec termitów i wsuwa swój lepki język, a gdy wady dokładnie go oblepią wciąga język do pyska.Pokarmem kolczatki poza mrówkami i termitami bywają również inne owady. Jak wszystkie stekowce kolczatka jest ssakiem jajorodnym. Ruja u tego gatunku przypada na czerwiec lub lipiec. W okresie rozrodu na brzuchu samicy tworzy się torba lęgowa, do której składa ona jedno lub dwa niewielkie jaja o niezwykle twardej skorupce. Po wyjściu z jaja młode noszone są jeszcze przez matkę w torbie co najmniej kilka tygodni. Dopiero po osiągnięciu około 8-10cm opuszczają przytulne miejsce przy matce i zaczynają pokrywać się kolcami. Wszystkie gatunki kolczatek są pod ochroną, gdyż wraz z dziobakiem stanowią jakby ogniwo łączące gady z ssakami.








2 1 2
2010-01-12T14:19:41+01:00
KOLCZATKA AUSTRALIJSKA

Jest to stekowiec z rodziny kolczatkowatych. Występuje w Australii, Tasmanii i na południowym wschodzie Nowej Gwinei. Zwierzę o krępej budowie, prawie kulistej. Bardzo długi ryjek (o kostnej podstawie) zakończony jest małym otworem gębowym. Język bardzo długi (do 18 cm), pokryty lepką śliną, do której przylepiają się owady. Zdobycz miażdżona jest między rogowymi naroślami w jamie ustnej. Łapy silne, przystosowane do kopania, u samców na tylnych kończynach ostrogi do obrony.

Kolczatka prowadzi samotniczy tryb życia. Ma znakomicie rozwinięty węch i słuch, natomiast wzrok ma bardzo słaby. Umie pływać, w warunkach niesprzyjających (chłody) zapada w rodzaj odrętwienia.

Stopień jego zagrożenia wyginięciem nie został ustalony, zwierzę o dużych zdolnościach adaptacyjnych.

Może coś się przyda :))
POZDRAWIAM
4 4 4
2010-01-12T16:33:35+01:00
Kolczatka australijska (Tachyglossus aculeatus) – stekowiec z rodziny kolczatkowatych.

Stopień jego zagrożenia wyginięciem nie został ustalony, zwierzę o dużych zdolnościach adaptacyjnych. Długość życia w niewoli 49 lat, na wolności zwierzę jest obiektem polowań ludności tubylczej.

Opis
Zwierzę o krępej budowie, prawie kulistej. Bardzo długi ryjek (o kostnej podstawie) zakończony jest małym otworem gębowym. Język bardzo długi (do 18 cm), pokryty lepką śliną, do której przylepiają się owady. Zdobycz miażdżona jest między rogowymi naroślami w jamie ustnej. Łapy silne, przystosowane do kopania, u samców na tylnych kończynach ostrogi do obrony. Ubarwienie: czarne z jasnymi, grubymi kolcami rozłożonymi równomiernie na całej powierzchni grzbietowej.
Rozmiary
Długość ciała bez ogona: średnio ok. 35 cm
Długość ogona: ogon szczątkowy
Masa ciała: 2 - 5 kg
Biotop
Od gorących pustyń po zbocza górskie.
Pokarm
mrówki (zwłaszcza gatunek Iridomyrmex detectus), termity, inne bezkręgowce.
Zachowanie
Kolczatka prowadzi samotniczy tryb życia. Ma znakomicie rozwinięty węch i słuch, natomiast wzrok ma bardzo słaby. Umie pływać, w warunkach niesprzyjających (chłody) zapada w rodzaj odrętwienia.
Rozmnażanie
Ciąża trwa od 21 do 28 dni , samica składa zwykle jedno jajo.
Występowanie
Występuje w Australii, Tasmanii i na południowym wschodzie Nowej Gwinei.
1 5 1