Odpowiedzi

2010-01-12T14:43:31+01:00
1/ Y- y(P) = 4[ X -x(P)] a prosta prostopadła 2/ Y-y(P) = - 1/4 [ X -x(P)] podstawiasz do tych wzorów i koniec zadankaemotikonka 1/ Y-1= 4(X+2) 2/ Y-1 = - 1/4 (X+2) y= 4X +8 +1 Y= -1/4 X -1/2 +1 Y=4X+9 Y= -1/4X +1/2 koniec pierwsza jest równoległa a druga prostopadła
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-12T14:46:43+01:00
Y=-⁵/₆x+3
gdyby to miała być równoległa musiałaby miec te same a, czyli -⁵/₆, a jesli ma być prostopadła to a musi a₁=-1:a
,czyli współczynnik a musi = -1:a=-1:-⁵/₆=⁶/₅
odp. współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej=⁶/₅
1 5 1