Odpowiedzi

2009-09-25T15:22:22+02:00
W 45 kg jest 3% siarki czyli
45*3%=1.35
czyli w ciagu dnia spala sie 1.35 kilograma siarki więc w 180 dniach:
180*1.35=243
3 4 3
2009-09-25T16:24:26+02:00
W piecu w ciągu doby spala się 45 kg węgla zawierającego około 3% siarki , która zamienia się w dwutlenek siarka. Oblicz, ile siarki zostanie wyemitowane do atmosfery w ciągu 180 dni używania pieca.

1 d0ba -45 kg
180 dni= 45*180=8100 kg

0,03*8100=243 kg
2 5 2