1a).Do każdej z liczb : -0,5 -2,7 -9,3 -3,7 dodaj 3 i 1 druga.
b) Od każdej z liczb : 1 i 3 czwarte 1 druga -2 i 1 czwarta -7 i 3 ósme odejmij 3,6.


2.Oblicz :
a) 6 + (-4) + (-10)=
-4-(-9)-3=-
-16+7-28=

b)4,3-7,4+1,1=
(-6,2)+1,6-(-2,3)=
7,8-5,4-12,1=

c)-1 i 1 trzecia - 2 dziewiąte +1 szósta
1 i 1 ósma - 2 i 1 czwarta - (-1 i jedna druga)=
(-2,1)+1 piąta - 3 =

2

Odpowiedzi

2010-01-12T15:12:27+01:00
2. a) 6 + (-4) + (-10)=6-4-10 = -8
-4-(-9)-3= -4+9-3= 2
-16+7-28= -37

b) 4,3-7,4+1,1= -2
(-6,2)+1,6-(-2,3)= -6,2+1,6+2,3 = -2,3
7,8-5,4-12,1= -9.7

c)
to tez bym zrobila ale nie rozumiem tego momentu "1 szósta
1 i 1 ósma"
2010-01-12T15:22:45+01:00
Zad 1.
a) -0,5 + 3½ = -½+3½=3
-2,7+3½ = -2,7 + 3,5 = 0,8
-9,3+3½ = -9,3+3,5= -5,8
-3,7+3½= -3,7+3,5= -0,2

b) ¾ - 3,6= 1,75-3,6= -1,85
½ - 3,6= 0,5-3,6= - 3,1
-2¼ - 3,6= -2,25-3,6= -5,85
-7⅜ - 3,6= -7⅜-3 i 2/5 = -7 i 12/40 - 3 i 16/40 = -10i 28/40

Zad 2.
A) 6+(-4)+(-10)=6-4-10=-8
-4-(-9)-3=-4+9-3=2
-16+7-28=-9-28=-37

B)
4,3-7,4+1,1= -2
(-6,2)+1,6-(-2,3)= -4,6+2,3=-2,3
7,8-5,4-12,1= 2,4-12,1= -9,7

C)
-1 i 1 trzecia - 2 dziewiąte +1 szósta = -1i 6/18 - 4/18 + 3/18 = - 25/18
1 i 1 ósma - 2 i 1 czwarta - (-1 i jedna druga)= 1i1/8 - 2i2/8 + 14/8 = 9/8
(-2,1)+1 piąta - 3 = -2i 1/10 + 2/10-3 = -1 i 7/10