Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-12T17:57:04+01:00
Wiadomo, łatwiej zapobiegać, niż leczyć. Jednak nie wszystkim udaje się uniknąć zatrucia. Świadczą o nim następujące objawy, pojawiające się od kilku do kilkunastu godzin po spożyciu potrawy:

* bóle brzucha,
* wymioty i/lub biegunka,
* silne pragnienie,
* skurcze mięśni i drgawki,
* zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
* nadmierne podniecenie, odurzenia, zamroczenie, zaburzenia świadomości,
* utrata przytomności, śpiączka,
* silnie rozszerzone źrenice.


Jeśli po posiłku zawierającym grzyby pojawią się niepokojące objawy, trzeba jak najszybciej wezwać lekarza lub udać się do szpitala.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bochni przed przybyciem lekarza zaleca:

* wypróżnienie żołądka poprzez wywołanie wymiotów i podanie osolonej wody – nie wolno podawać mleka ani alkoholu,
* zabezpieczenie wymiocin oraz resztek potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyn z grzybów, celem diagnostyki laboratoryjnej (rozpoznania grzyba, który wywołał zatrucie).


Należy jednak mieć na uwadze, że takie zabiegi w kilkanaście godzin po jedzeniu są już nieskuteczne – a dopiero wtedy pojawiają się objawy zatrucia najgroźniejszym z krajowych gatunków – muchomorem sromotnikowym.
UWAGA! Nawet przejściowe ustąpienie objawów nie zwalnia z konsultacji lekarskiej!
3 5 3