Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-12T19:04:10+01:00
Dowiedziałem się od moderatora, że w przykładzie a) pomiędzy x² a 2x powinien być znak -
Tak więc edytowałem rozwiązanie, uwzględniając poprawkę:

a) 3(x²-2x+3)-2(x²-5x-1) dla x=2
3(x²-2x+3)-2(x²-5x-1) = 3(2*2-2*2+3)-2(2*2-5*2-1) =
= 3(4 - 4+3)-2(4-10-1) =
= 3 * 3 - 2 * (-7) = 9 + 14 = 23


b) a(2ab+b)-b(a-2ab+a²) dla a=0,1 i b=-10
ab = 0,1 * (-10) = -1

a(2ab+b)-b(a-2ab+a²) =
= 0,1 * (2 * (-1) + (-10)) - (-10)*(0,1 - 2*(-1) + 0,1*0,1) =
=0,1 * (-2 -10) + 10 * (0,1 + 2 + 0,01) =
= 0,1 * (-12) + 10 * (2,11) = -1,2 + 21,1 =19,9
1 5 1
2010-01-12T19:46:41+01:00
1. 3(x²+2x+3)-2(x²-5x-1) = 3x²+6x+9 - (2x² + 10x + 2) = 3x²+6x+9-2x²-10x-2 = x² - 4x - 7 = 2² - 4*2 - 7 = 4 - 8 - 7 = - 19

2. a(2ab+b)-b(a-2ab+a²) = 2a²b + ab - ab + 2ab² - a²b = a²b - 2ab²
(0,1)² * (-10) - 2 * 0,1 * (-10)² = 0,01 * (-10) - 0,2 * 100 = -0,1 - 20 = -20,1