Odpowiedzi

2009-09-27T08:57:57+02:00
A=(-1;3), C=(3;-1)
pierwsza przekątna to prosta przechodzaca przez te dwa punkty czyli
y=ax +b mamy układ równań czyli w klamerce
3=a(-1) +b
-1=a3+b

teraz
3=-a+b
b=-a-1

potem
3=-a-a-1
b=-a-1

potem

2a=-4
b=-a-1

teraz
a=-2
b=-(-2)-1
potem
a=-2
b=1

mam wiecprzekatna AC
y= 2x +1

druga przekątna będzie do niej prostopadła więc y =-1/2x +b i przechodzi przez srodek odcinka AC A=(-1;3), C=(3;-1)
śrAC=((-1+3)/2;(3-1)/2)=(1;1)
podstawiam do prostej
1=-1/2razy 1 +b
b= -1/2 -1=-1 i 1/2
y=-1/2x -1 i 1/2