Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-12T23:04:19+01:00
Albo to jest bardzo proste albo nie wiem jak to zrobić:D

definicja logarytmu jest
log z liczby b o podstawie a =c <=> a do potęgi c =b gdzie a>0 iajest różne od 1 b>0

w tym przypadku a=2 b=(log o podstawie 2 z X), c=0

jak zapewne wiesz jakakolwiek liczba do potęgi 0 =1
więc jeżeli a do potęgi c = b to
2 do potęgi 0 =(log o podstawie 2 z X) więc
1=log o podstawie 2 z X

teraz dalej korzystamy z definicji z tym że naszym a jest 2
b jest teraz x, a c=1
więc
a do potęgi c=b
2 do potęgi 1 =X
X=2


2010-01-12T23:08:31+01:00
Log₂(log₂X)=0
log₂x=2⁰
log₂x=1
x=2¹
x=2