Do muzeum Narodowego w Warszawie , na wystawę malarstwa poskiego przyjechały dwie wycieczki.W jednej uczestniczyło trzy razy wiecej osób niz w drugiej . Razem przyjechalo 168 osób . Ile osób uczestniczyło w każdej z wycieczek?.

3

Odpowiedzi

2010-01-13T13:02:37+01:00
X + 3x = 168
4x= 168 /:4
x = 42 to jest 1
3x= 42 *3= 126 a to jest 2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-13T13:02:59+01:00
168 / 4 = 42

1 wycieczka
- = 42
2 wycieczka(3 razy więcej)
- - - = 42*3= 126

- - - - } 168
168/4 = 42

w 1 wycieczce było 42 osoby
w 2 wycieczce było 42*3=126 osób
1 5 1
2010-01-13T13:19:48+01:00
X+3x=168
4x=168/:4
x=42 to jest 1 wycieczka
168-42=126 tyle bylo w 2 wycieczcce
spr. 125:42=3