A więc tak, proszę mi rozwiązać te punkty.

f) jedna druga a - dwie trzecie a + jedna czwarta a + trzy czwarte a =
g) 2x - 3x + 4 - 5x + 6 - 2 + x - 2x =
h) -y - 5 + 1 + 3y - 2 + 4y + 5y - 6 =
i) -5z - 8 +3z - 4z - 6z + 5 - 1 + z =
j) -7 - 3a + a - 2a - 4 + 3 - 2a + 2 =
k) 3 + 4a - 2 + 5a + a - 6 - 3a + 1 =
l) 5x - 6 + 2x - 3x - x - 8 + 1 - 2x =
ł) 2a - 3b + 4c - 2b + 4a - 5c + 6a =
m) dwie trzecie x - 4 i jedna druga + jedna druga x + 3 i jedna druga - jedna trzecia x + trzy czwarte x =
n) -6 + 4x - 2y - 3x + 7 + 2x - 4y + 7y - 3 =
o) -5x + 4 + 2y - 4y - 3x - 4 + 5y - 6 - y =
p) 2a - 3b + 4 - 5 - a + 2b - 3a + 6 - 2b =
r) 2x² - 6 + 2x - 3x² - 5 + x² - 4x - 2 + 3x =
s) 5y² - 2y² - 3 + 4y - 5y - 4 + 2y - 7 + 5y² =
t) 3ab + 5a - 4ab + 1 =
u) 0,3x² - 1,6y² + 0,8x² +y² =
w) -x - x² + 0,5x + 2x + 3x² =
v) jedna druga a² - 4ab + 2,5b² - 6ab + jedna trzecia b² - pięć szóstych a² =
x) 7x³ - 1,5x² + 3 - siedem trzecich x + jedna trzecia x² - pięć szóstych x - 3 =
y) xy - 5y² + 1 i jedna druga xy - jedna trzecia x² + y² - o,6xy - jedna druga y² =
z) 3x⁵ + x - 4x⁴ - x⁵ - 3x³ + 5x + 4x⁴ - 1 + 5x³ =

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże? Dzięki z góry. :***

2

Odpowiedzi

2010-01-13T13:33:59+01:00
F) jedna druga a - dwie trzecie a + jedna czwarta a + trzy czwarte a =
g) 2x - 3x + 4 - 5x + 6 - 2 + x - 2x = -7x + 8
h) -y - 5 + 1 + 3y - 2 + 4y + 5y - 6 = 11y - 12
i) -5z - 8 +3z - 4z - 6z + 5 - 1 + z = -11z - 4
j) -7 - 3a + a - 2a - 4 + 3 - 2a + 2 = -6a - 6
k) 3 + 4a - 2 + 5a + a - 6 - 3a + 1 = 7a - 6
l) 5x - 6 + 2x - 3x - x - 8 + 1 - 2x = -13 + x
ł) 2a - 3b + 4c - 2b + 4a - 5c + 6a = 12a - 5b - c
m) dwie trzecie x - 4 i jedna druga + jedna druga x + 3 i jedna druga - jedna trzecia x + trzy czwarte x =
n) -6 + 4x - 2y - 3x + 7 + 2x - 4y + 7y - 3 = -2 + x + y
o) -5x + 4 + 2y - 4y - 3x - 4 + 5y - 6 - y = -8x - 6 + 2y
p) 2a - 3b + 4 - 5 - a + 2b - 3a + 6 - 2b = -2a - 5b + 5
r) 2x² - 6 + 2x - 3x² - 5 + x² - 4x - 2 + 3x = -13 + x
s) 5y² - 2y² - 3 + 4y - 5y - 4 + 2y - 7 + 5y² = 8y² -14 + y
t) 3ab + 5a - 4ab + 1 = -ab + 5a +1
u) 0,3x² - 1,6y² + 0,8x² +y² = 1,1x² + 0,6y²
w) -x - x² + 0,5x + 2x + 3x² = 1,5x + 2x²
v) jedna druga a² - 4ab + 2,5b² - 6ab + jedna trzecia b² - pięć szóstych a² =
x) 7x³ - 1,5x² + 3 - siedem trzecich x + jedna trzecia x² - pięć szóstych x - 3 =
y) xy - 5y² + 1 i jedna druga xy - jedna trzecia x² + y² - o,6xy - jedna druga y² =
z) 3x⁵ + x - 4x⁴ - x⁵ - 3x³ + 5x + 4x⁴ - 1 + 5x³ = 2x⁵ + 6x - 1 + 2x³

Przepraszam, ale te z ułamkami nie dam rady zrobić :( reszte zrobiłam :)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-13T13:38:55+01:00
Duuużo tego xD
f) jedna druga a - dwie trzecie a + jedna czwarta a + trzy czwarte a = 1/2a - 2/3a + 1/4a +2/4a = 6/12a - 8/12a + 3/12a + 6/12a = 7/12a
g) 2x - 3x + 4 - 5x + 6 - 2 + x - 2x = -7x + 8
h) -y - 5 + 1 + 3y - 2 + 4y + 5y - 6 = 11y - 12
i) -5z - 8 +3z - 4z - 6z + 5 - 1 + z = -11z - 4
j) -7 - 3a + a - 2a - 4 + 3 - 2a + 2 = -6a - 6
k) 3 + 4a - 2 + 5a + a - 6 - 3a + 1 = 7a - 4
l) 5x - 6 + 2x - 3x - x - 8 + 1 - 2x = x - 13
ł) 2a - 3b + 4c - 2b + 4a - 5c + 6a = 12a - 5b - c
m) dwie trzecie x - 4 i jedna druga + jedna druga x + 3 i jedna druga - jedna trzecia x + trzy czwarte x = 2/3x - 4 1/2 + 1/2x + 3 1/2 - 1/3x = 1/3x + 1/2 x - 1 1/2 = 2/6 x + 3/6x - 1 1/2 = 5/6x - 1 1/2
n) -6 + 4x - 2y - 3x + 7 + 2x - 4y + 7y - 3 = - 2 + 3x + y
o) -5x + 4 + 2y - 4y - 3x - 4 + 5y - 6 - y = - 8x + 2y - 6
p) 2a - 3b + 4 - 5 - a + 2b - 3a + 6 - 2b = -2a - 3b + 5
r) 2x² - 6 + 2x - 3x² - 5 + x² - 4x - 2 + 3x = x - 13
s) 5y² - 2y² - 3 + 4y - 5y - 4 + 2y - 7 + 5y² = 8y² + y - 14
t) 3ab + 5a - 4ab + 1 = - ab + 5a + 1
u) 0,3x² - 1,6y² + 0,8x² +y² = 1,1x² - 0,6y²
w) -x - x² + 0,5x + 2x + 3x² = 1,5x + 2x²
v) jedna druga a² - 4ab + 2,5b² - 6ab + jedna trzecia b² - pięć szóstych a² = 1/2 a2 - 4ab + 2,5ab2 - 6ab + 1/3b2 - 5/6a2 = 3/6 a2 - 10ab + 2,5ab2 + 1/3b2 - 5/6 a2 = -2/6a2 - 10ab + 2,5ab2 + 1/3b2
x) 7x³ - 1,5x² + 3 - siedem trzecich x + jedna trzecia x² - pięć szóstych x - 3 = 7x3 -1,5x2 + 3 - 7/3x + 1/3 x2 - 5/6x - 3 = 7x3 - 3/2x2 + 3 - 7/3x + 1/3x2 - 5/6x - 3 = 7x³ - 9/6x² - 14/6x + 2/6x² - 5/6x = 7x³ -7/6x² 9/6x
y) xy - 5y² + 1 i jedna druga xy - jedna trzecia x² + y² - o,6xy - jedna druga y² = xy - 5y2 + 1 1/2xy - 1/3x² + y² - 0,6xy - 1/2y² = 2 1/2xy / 5/2xy / - 3,5y² - 1/3x² - 6/10xy = 25/10xy - 3,5y² - 1/3x² - 6/10xy = 19/10xy - 3,5y² - 1/3x²
z) 3x⁵ + x - 4x⁴ - x⁵ - 3x³ + 5x + 4x⁴ - 1 + 5x³ = 2x5 + 2x3 + 6x - 1