Serce wielbłąda uderza średnio 30 razy na minutę.
a) Co ile sekund uderza średnio serce wielbłąda?
b) Ile razy w czasie 1 godziny uderza serce wielbłąda?
c) Ile razy w czasie doby uderza serce wielbłąda?
d) W czasie ilu dób serce wielbłąda uderzy 1 080 000 razy? i ile to tygodni? Oblicz sposobem pisemnym.
Proszę o pomoc i z góry dziekuję.

2

Odpowiedzi

2010-01-13T15:28:07+01:00
A) co 2 sekundy
b) 30x60 = 1800 razy na godzinę.
c) 1800x24 = 43200 razy na dobę.
d) W czasie 25 dób.

Pisemnie tego nie policzymy tu, musisz już sobie poradzić sam.

9 4 9
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-13T15:32:11+01:00
A) 1minuta= 60 sekund
60:30=2
Odp: Serce wielbłąda średnio uderza co 2 sekundy.

b) 1h=60 minut
60 *30=1800
Odp: W czasie godziny serce wielbłąda uderza 1800 razy.

c)1h=1800uderzeń
1doba=24h
1800*24=43200
Odp:W czasie doby serce wielbłąda uderza 43200razy.

d)1080000:43200=25 (wystarczy napisać to pisemnie, niestety nie umiem tego na komputerze, to zwykłe dzielenie wiem mam nadzieje że to umiesz)
25:7=3tygodni i 4 dni
Odp: Są to 4 tygodnie.(czwarty tydzień to re 4 dni, zaokrągliłam)

Mam nadzieje, że pomogłam :*
27 4 27