Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-13T16:27:19+01:00
A) 3(x+7y)²=3(x²+14xy+49y²)=3x²+42xy+147y²

b)-6(2x+9y)²=-6(4x²+36xy+81y²)=24x²+216xy+486y²

c)3(1/9 x²-3y)²=3(1/81x do potęgi czwartej - 1/3x²y ["po skruceniu 3/9 wychodzi 1/3"] +9y²)= 1/27x do potęgi czwartej ["po skruceniu 3/81 wychodzi 1/27"] - x²y ["bo 3/3 to 1 a jedynki przy niewiadomych niepiszemy"] +27y²

d)-1/2(8x-12y)²= -1/2(64x²-192xy+144y²)=64/2x²-192/2xy+144/2y²=
32x²-96xy+72y²


Ps. Mamy teraz na matmie ten materiał (tylko rozszerzony) i napewno będzie takie rozwiązanie.Mam nadzieje że pomogłam. Miałam wątpliwości czy w c) napewno jest w nawiasie na początku 1/9x do kwadratu. Jak na pewno to wszystko jest ok. :)