Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-14T11:18:15+01:00
Ok, a więc po kolei:
- suma trzech liczb (x,y,z) jest równa 31⅕ czyli x+y+z=31⅕=31.2
- pierwsza stanowi 2/5 drugiej, czyli (2/5)x=y
- druga to 4/10 trzeciej, czyli (4/10)y=z

Otrzymujemy następujący układ równań:
x+y+z=31.2
(2/5)x=y
(4/10)y=z

Zauważ, że z drugiej linijki wynika ciekawa rzecz: (2/5)x=y → x=(5/2)y. Teraz jak x i z mamy uzależnione od y, to do pierwszej linijki za x i z podstawiamy nowe wartości w wyniku czego otrzymujemy, że: (5/2)y+y+(4/10)y=31.2 → y=8. Wiemy, że (2/5)x=y czyli (2/5)x=8 → x=20, teraz ostatnia rzecz: z=(4/10)y czyli z=(4/10)×8 → z=3.2

Jako sprawdzenie możesz dodać x+y+z i sprawdzić, że rzeczywiście wychodzi 31.2
2010-01-14T15:19:14+01:00
X-trzecia liczba
4/10x-druga liczba
4/10x*4/10-pierwsza liczba
x+4/10x+16/100x=31 i 1/5 |*100
100x+40x+16x=3120
156x=3120 |:156
x=20

20-trzecia liczba
8-druga liczba
3,2-pierwsza liczba