Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-13T17:19:37+01:00
Musisz zacząć od takiej poprawnej, 'naukowej' regułki:
"Jeżeli trójkąt jest prostokątny, to suma kwadratów długości przyprostokątnych jest równa kwadratowi długości przeciwprostokątnej."
Zacznijmy od tego:
Masz pewien trójkąt, który ma jeden kąt prosty.
Boki tego trójkąta, które są przy kącie prostym, to przyprostokątne.
A trzeci bok - czyli ten najdłuższy, na przeciwko kąta prostego to przeciwprostokątna.
I teraz:
przyjmijmy, że przeciwprostokątna to 'C'
natomiast jedna przyprostokątna to 'A', a druga to 'B'.
Niech przyprostokątna A wynosi 3, a przyprostokątna B - 4, czyli:
A=4
B=5
Wg twierdzenia Pitagorasa, musisz zastosować taki wzór:
c²=a²+b²
Teraz za litery A i B podstawiasz liczby, które im odpowiadają, czyli:
c²=3²+4²
skoro masz twierdzenie to musisz znać potęgi więc wiesz ile wynosi dana liczba podniesiona do potęgi ².
mianowicie:
c²=9+16
c²=25
teraz: nie możemy pozostawić litery 'C' obliczanej do kwadratu, dlatego, aby c²=25, musimy liczbę 25 podnieść do pierwiastka stopnia drugiego. ( TAK JEST W KAŻDYM PRZYKŁADZIE )!
czyli:
c=√25
i teraz jaka liczba podniesiona do kwadratu da nam 25.. oczywiście 5.
więc:
c=5

i wszystko ; >
mam nadzieję, że dosyć jasne, w razie jakichś wątpliwości - pisz.
1 5 1