Odpowiedzi

2010-01-13T17:36:55+01:00
Paweł:
1,8m→0,5m
Szkoła:
x→20*0,5m = 10m

1,8/x=0,5/10
mnożymy "na krzyż":
18=0,5x /*2
36=1x
x=36

Budynek szkoły ma 36m wysokości.

1,8m/36m = 1/20

Wzrost Pawła stanowi 1/20 wysokości budynku szkoły.

2010-01-13T17:37:37+01:00
X-wysokość szkoły

0,5m=50cm
50*20=1000

z Tw. Talesa
180/50=x/1000
180*1000=50*x
180000=50x
x=3600cm

3600-1
180-y
y=1/20

odp: Szkoła ma wysokość 36m, a wysokość pawła to 1/20 czesc wysokości szkoły.
2010-01-13T17:42:48+01:00
0,5 m *20=10m
3,60m to cień o długości 2m
3,60*5=18m < wysokość budynku