Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-13T17:42:38+01:00
Organizm zawsze stara się rozłożyc białka, cukry i tłuszcze do prostszych substancji.
Cukry rozkłada na glukozę (czyli cukier prosty), białka na aminokwasy, a tłuszcze na wiązania tłuszczowe.
4 5 4
  • Użytkownik Zadane
2010-01-13T22:13:55+01:00
Tr. Białek zaczyna się w żołądku gdzie komórki gruczołowe wydzielają nieczynny enzym- pepsynogen. Razem z kwasem sol. Pepsynogen przekształca się w pepsynę. Pepsyna rozkł. białka na krótsze łańcuchy polipeptydowi. W jelicie cien. działaja trypsyna i chymotrypsyna, które rozkł. cząst. polipeptydów i dipeptydów. Oba enzymy wytwarz. są przez trzustkę i do dwunastnicy dostają się w post. nieczynnej. Tripeptydy i dipeptydy rozkł. są przez peptydazy ściany jelita cienkiego do aminokwasów. Aminokwasy są wchłaniane do krwi i żyłą wrotną dost. się do wątroby. Stamtąd część aminokwasów dalej wedruje z krwią do kom. ciała. W kom. wątroby nadwyżka aminokwasów pozbawiona jest reszt aminowych. Powstaje amoniak, który jest przetworzony przez kom. wątr. na mocznik i odtransportowany do nerek . Ketokwasy są przekształc. W cukry albo inne aminokwasy gdzie mogą być zużyte na tłuszcze zapasowe.


Tr. Tłuszczy w jamie ustnej i żołądku lipidy nie są trawione, w jelicie cien. powst. mieszanina glicerolu i kwas. tłuszczowych . Tworzą one z solami żółciowymi kompleksy – micelami. Dzięki temu łatwo przenikają do komórek nabł. kosmków jelita cien. Tam następuje resynteza tłuszczów obojętnych. Ich cząst. są opakowane białkami zwane chylomikrony wydzielane są do naczyń limfatycznych. Niewielka część produktów trawienia lipidów np. krótkołańcuchowe kwasy tłuszcz. Z masła dostają się bezpośrednio do krwi. Transportowane są naczyniami limfatycznymi kompleksy białkowo-lipidowe mogą dostać się później do naczyń krwionośnych i ulec dalszemu rozprowadzeniu.