Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-14T16:49:20+01:00
2x³-8x=o
2x(x²-4)=0
2x(x-2)(x+2)=0
x₁=0 x₂=2 x₃=-2

-x³+5x²-6x=0
-x(x²-5x+6)=0
-x=0
x₁=0
(x²-5x+6)=0 Δ=b²-4ac Δ=(-5)²-4*1*6=25-24=1

x₂=-b+√Δ/2a x₃=-b-√Δ/2a
x₂=3 x₃=2

2x³-x²-2x+1=0
x²(2x-1)-(2x-1)=0
(2x-1)(x²-1)=0
2x-1=0 x²-1=0
x₁=½ (x-1)(x+1)=0
x₂=1 x₃=-1

(2x-1)(4-x)3x<0
2x-1<0 4-x<0 3x<0 (rozwiązaniem jest część wspólna,spełaniająca wszystkie
te nierówności)

x<½ x>4 x<0 odp.nie ma rozwiązania,bo nie ma części wspólnej tych trzech
nierówności


x²(3x-1)(2x+1)≥0
x²≥0 3x-1≥0 2x+1≥0
x≥0 x≥1/3 x≥-½ odp. x∈<1/3,∞)

(x²-1)(x+1)≤0
x²-1≤0 x+1≤0
(x-1)(x+1)≤0 x+1≤0
x≤1 x≤-1 x≤-1 odp. x∈(-∞,-1>