Odpowiedzi

2010-01-13T19:09:29+01:00
(2y-1)/4 - (2x+1)/6 = (-x-y)/3 + (x+y)/2 |*12
x/3 + y/2 = -1

3(2y-1) - 1(2x+1) = 4(-x-y) + 6(x+y) |*12
x/3 + y/2 = -1 |*6

6y-3-2x-1=-4x-4y+6x+6y
2x+3y=-6

2x+3y=-6
-4x+4y=4 |:(-4)

2x+3y=-6
x=1+y

2(1+y)+3y=-6
x=1+y

2+2y+3y=-6
x=1+y

5y=-8 |:5
x=1+y

y=5/8
x=1,625

/ to jest znak ułamka :P

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-13T19:15:43+01:00
Obie strony mnożysz razy 12 każdy ten ten. :)
No i wychodzi
6y-3-4x-2=-4x-4y+6x+6y
potem przenosisz x i y na jedna stione to jest
6y-4x+4x+4y-6x-6y= 2

4y-6x=2
chyba tak ;DD

a ten 2 to
6*(x/3)+3*(y/2)=-6

2x+3y=-6

/ to jest kreska ułamkowa xDD