Odpowiedzi

2010-01-13T19:49:05+01:00
2x=y

y+12=3(x-12)
2x+12=3x-36
2x-3x=-36-12
-x=-48
x=48
2010-01-13T19:53:14+01:00
2x=y
y+12=3(x-12)
y=2x
2x+12=3x-36
y=2x
2x-3x=36-12
y=2x
-x=24 / (-1)
y=2x
x = -24
y = 2*(-24)
x= -24
y= -44


Ps. Mam nadzieję że pomogłam. xD.
pozroo. x].
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-13T19:53:58+01:00
2x=y
y+12=3(x-12)
y+12=3x-36
y-3x=-36+12
2x-3x=-24
-x=-24/ : -1 (chodzi mi o to, że dzielimy przez (-1) obydwie strony)
x=24
y=48

<nie wiem czy dobrze- sprawdź> ;) Ale raczej TAAK!