Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-13T21:56:23+01:00
( 7 - pierwiastek z 3 ) ( 7 + pierwiastek z 3) =49-3=46

pierwiastek znosi sie z kwadratem.

to 3 wzór skróconego mniożenia[a kwadrat-b kwadrat]
2 5 2
2010-01-13T22:00:05+01:00
(7-√3)*(7+√3)=7^2+7√3-7√3-√3^2=49-√9=49-3=46

^oznacza podniesiione do potęgi ;]
Każdą liczbę w nawiasie musisz pomnożyć przez siebie.
3 5 3
2010-01-13T22:01:04+01:00
Wydaje mi się, że musisz po prostu jeden czynnik z pierwszego nawiasu pomnożyć przez dwa czynniki z pierwszego, a później drugie czynnik również pomnożyć przez tamte dwa i wyniki dodać do siebie. czyli w tym wypadku:
( 7 - pierwiastek z 3 ) ( 7 + pierwiastek z 3) = 49 + 7 pierwiastków z trzech - 7 pierwiastków z trzech - 3 = 49 - 3 = 46
1 5 1