1.Uprość wyrażenie:
a) (x+1):2 + (2x-1):4 =
Obie części tego przykładu mam zapisane w ułamku czyli x+1 kreska ułamkowa i pod kreską 2 i 2x-1 kreska ułamkowa i pod kreską 4.
2.Zapisz w postaci jak najprostszej sumy algebraicznej:
a) 2a²-(a+6)(2a-1)=
b) 3(x²-1)-(x-3)(x+2)

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-27T14:04:18+02:00
(x+1):2 + (2x-1):4 = 2(x+1):4 + (2x-1):4 = (2x+ 2 + 2x -1):4 = (4x+1):4 = x + 1:4

2a²-(a+6)(2a-1)= 2a² - (2a² - a + 12a - 6) = 2a² - 2a² + a - 12a + 6 = -11a + 6

3(x²-1)-(x-3)(x+2) = 3x² - 3 - (x² + 2x - 3x - 6) = 3x² - 3 - x² - 2x + 3x + 6 = 2x² + x + 3
2009-09-27T14:11:18+02:00
1a )(x+1):2 + (2x-1):4 =
½x+½+½x-¼=x+¼

2a) 2a²-(a+6)(2a-1)=2a²-(2a²+12a-a-6)=-11a+6
b) 3(x²-1)-(x-3)(x+2)=3x²-3-(x²-3x+2x-6)=3x²-3-x²+x+6=2x²+x+3
2009-09-27T15:01:53+02:00
(x+1):2 + (2x-1):4 = trzeba sprowadzic do wspolnego mianownika
2(x+1):4 + (2x-1):4 =
(2x+ 2 + 2x -1):4 =
(4x+1):4 = x +1/4

2a²-(a+6)(2a-1)= najpierw mnozymy nawiasy
2a² - (2a² - a + 12a - 6) =
2a² - 2a² + a - 12a + 6 =
-11a + 6

3(x²-1)-(x-3)(x+2) =
3x² - 3 - (x² + 2x - 3x - 6) =
3x² - 3 - x² - 2x + 3x + 6 =
2x² + x + 3